Sinds 2018 plaats ik op deze website verhalen over de politieke geschiedenis van het WK voetbal. Over Mussolini, Maradona en Mandela, over de Vuile Oorlog en de Voetbaloorlog, maar ook gewoon over gemiste penalty’s en die ene bal op de paal. Daarna groeide mijn hobby uit tot een veel groter project: een boek.


Op 20 oktober 2022, vlak voor het WK in Qatar, verscheen 90 minuten oorlog bij uitgeverij Prometheus. In dit boek beschrijf ik hoe het wereldkampioenschap in de loop van de geschiedenis steeds weer verstrengeld raakte met politiek en oorlog. Al in 1934 gebruikte het fascistische regime van Mussolini het toernooi voor propaganda, net als de militaire dictatuur van Argentinië in 1978. In 2006 ontstond er juist iets moois: tijdens een burgeroorlog gaf het nationale elftal van Ivoorkust een impuls aan het vredesproces. Het omstreden WK in Qatar laat opnieuw zien dat sport en politiek geen gescheiden werelden zijn.

Op deze website kun je nog steeds fragmenten lezen van verhalen in het boek. Heb je vragen, tips of feedback? Stuur me vooral een mailtje!

Bestel nu het boek!

Foto: Britse soldaten spelen voetbal in Anzio, Italië, tijdens de Tweede Wereldoorlog (bron: IWM)

In de media

2 Comments

  • flahr schreef:

    ben benieuwd

  • Peet Janssen schreef:

    Nu ben ik een van die mensen die niks om voetbal geeft. Toch ik 90 minuten oorlog soms ademloos gelezen.
    Prachtige beschrijvingen van de wereld waarin we leven in het licht van de WK’s.
    De macht van geld, de macht van schijnbaar machtige mannen en de emoties van gewone mensen.
    Natuurlijk zijn de beschrijvingen van de wedstrijden ook spannend. Zeker omdat ik de uitslag niet ken (als niet voetbal liefhebber).
    Geschreven met veel betrokkenheid en passie maar ook afstandelijkheid en morele vragen waar het nodig is.

Leave a Reply